W pełni pisany branży browarniczej system ABB Ability BeerMaker obsługuje tzw. fazę zimną procesu produkcji piwa, tj. fermentację, dojrzewanie i filtrację. Jest to nadzwyczaj istotny etap produkcji piwa, jeżeli chodzi o zmiany w recepturze (tzn. ingerowanie w smak piwa). Ponieważ system operuje na platformie cyfrowej ABB Ability 800xA, nie ma ograniczeń licencyjnych co do liczby zapisanych receptur. Istnieje pełna swoboda przy tworzeniu różnych receptur piwa - bez kasowania starych. Znając ograniczenia technologiczne zakładów produkcyjnych system ABB Ability BeerMaker uniemożliwia wprowadzanie danych, które wpłynęłyby negatywnie na jakość produkowanego piwa. Opisywany system integruje cały proces produkcji piwa, dając z jednej strony wyższą produktywność i energooszczędność, a z drugiej pozwalając na bieżąco zmieniać parametry wytwarzanego trunku.
Jak przedkłada dyrektor sprzedaży w biznesie Automatyki Procesowej ABB w Polsce, Marek Strymer:
"Istnieją cyfrowe rozwiązania, dzięki którym na tej samej linii produkcyjnej można wytwarzać różne gatunki piwa, a także w sposób kreatywny wpływać na proces warzenia i fermentacji. A wszystko to przy zachowaniu najwyższych standardów w zakresie reżimów produkcyjnych, i z perspektywą zmniejszenia kosztów energii oraz zużycia wody."
Więcej informacji pod adresem: new.abb.com