Przemysł spożywczy ma cały wachlarz dodatkowych wymagań które muszą spełniać pracujące w nim urządzenia. Takie wymagania spełniają dostępne w ofercie TME złącza pneumatyczne do kontaktu z żywnością renomowanej marki AIGNEP.
Do ich podstawowych zastosowań należą różne rodzaju dyspozytory, ekspresy do kawy i podobne maszyny aplikujące napoje i płynną żywność, a także przemysł mleczarski. Ich konstrukcja umożliwia prosty i szybki montaż.
Produkty AIGNEP przystosowano do pracy z wężami o średnicach od 4 mm do 12 mm. Gwinty wykonano w standardzie metrycznym oraz calowym (wg powszechnie używanego standardu BSPP). Dzięki pokryciu mosiądzem niklowanym wykazują dobrą odporność na korozję i mogą być stosowane w trudnych warunkach środowiskowych. Wszystkie złącza pozbawione są silikonu, ich uszczelki wykonano z Vitonu, czyli kauczuku fluorowego opracowanego przez koncern DuPont. Materiał ten jest znakomitym uszczelniaczem, odpornym na czynniki termiczne i chemiczne, wykazuje właściwości samosmarujące, a ponadto – dzięki użyciu wulkanizatów fluorowych – jest całkowicie niepalny. W przypadku złączy serii 70000 uszczelki z Vitonu umożliwiają stosowanie tych złączy również do systemów próżniowych. Złącza z tej serii przedstawione są na ilustracji 1.
Złącza AIGNEP są dostępne w ofercie TME w trzech podstawowych typach: proste, kątowe oraz rozgałęźne „T”. Mogą pracować w temperaturach od (-15°C) do 200°C przy ciśnieniu roboczym z zakresu od (-0,99 bar) do 20 bar.
Może się wydawać, że są to proste elementy, ale tutaj wyzwaniem jest spełnienie wszystkich wymogów; w przemyśle spożywczym na przykład nie można stosować narzynek i gwintowników. Ze względów sanitarnych gwinty wykonuje się przy użyciu wygniataków.