Serwisy partnerskie:
Close icon
Serwisy partnerskie

Co ma wspólnego wafel krzemowy z mlekiem?

Article Image
Odpowiedź: kożuch stanowiący poważną wadę.

Mowa tu o defekcie produkcyjnym pokazanym na rysunku niżej. Jak nietrudno zauważyć, dotknięte nim układy scalone nie nadają się użytku. Jest to skaza powstająca w czasie nakładania fotorezystu na obracający się wafel. Przyczyny za nią stojące? Cóż, ogólnie to nierównomierne rozprowadzenie wspomnianego materiału. A szczegółowiej? Zbyt duże przyspieszenie odśrodkowe, spowodowane za dużą liczbą obrotów wafla w jednostce czasu. Lub zanieczyszczenia na waflu i fotorezyście. Albo za mało ostatniego. Ponadto molekuły powietrza. Słowem mnóstwo powodów, przez które nie idzie wytworzyć poprawnie ścieżek oraz elementów składowych układów. Ma to znaczenie szczególnie w dobie miniaturyzacji procesu technologicznego zbliżającego się do 1 nm - granicy, której małość wyklucza jakikolwiek błąd. Ot wszystko musi tu być „dopracowane” do najdrobniejszego szczegółu, i tak samo „wykonane”. Naprawdę trudna to praca. Opisany problem to z angielskiego spin defect bądź coating defect (ostatni termin najlepiej oddaje istotę sprawy). 

Przykładowy wygląd kożucha na waflu krzemowym

Nic tylko zatrudnić „krzemowego” mleczarza karmiącego dzieci pożywnymi „waflami” - być może w ten sposób zachęcą się one do elektroniki?

Firma:
Tematyka materiału: coating defect, fotorezst, proces technologiczny, produkcja elektroniczna, spin defect, wafel krzemowy
AUTOR
Źródło
slideplayer.com
Udostępnij
Zobacz wszystkie quizy
Quiz weekendowy
Czujniki temperatury
1/10 Temperatura to
UK Logo
Elektronika dla Wszystkich
Zapisując się na nasz newsletter możesz otrzymać GRATIS
najnowsze e-wydanie magazynu "Elektronika dla Wszystkich"