zaba Użytkownik
Wysłany: 2010-03-07, 16:38 potencjometry logarytmiczne i liniowe
Moje pytanie jest dość banalne, no, ale
Mianowicie jak rozróżnić w fazie projektowej, jakiego rodzaju potencjometru zastosować??
Drugie pytanko to, jakie są oznaczenia potencjometrów??
A trzecie jak są ułożone nóżki w potencjometrze logarytmicznym, bo musi być nóżka, przy której rezystancja szybciej się zmienia i druga, przy której wolniej??
Wysłany: 2010-03-07, 16:50
Witam
na początku się
potencjometry zawsze są takie same , no chyba że są z 4 odczepem , ale to nie ten przypadek. Potencjometr na skrajnych wyprowadzeniach ma znamionowa rezystancje , jedynie suwak [ środek] ma zmienna rezystancje i jak np. w liniowym rezystancja zmienia się liniowo na całej skali, to w logarytmicznym przykładowo po skręceniu powiedzmy o 80st rezystancja zmieniła się o 30% , to po już np. 100st. rezystancja wynosi 50% kolejne 10st więcej i mamy 80%. To cała filozofia potki typu A,B czy C są tak samo zbudowane , jedynie rozkład rezystancji jest inny .
Trudno powiedzieć, czy autorowi tematu chodzi o "fazę projektową" w sensie mechanicznym czy o projekt ideowy układu. Ja jak to czytałem na początku pomyślałem o tym drugim. Potencjometry logarytmiczne oznacza się literką B i wykorzystuje się do regulacji w sprzęcie audio regulacji poziomu głośności. Używa się takich dlatego, że ucho ma logarytmiczną charakterystykę czułości i aby słuchacz miał wrażenie że regulacja jest liniowa musi ona tak właściwie być logarytmiczna. Potencjometry wykładnicze (C) ... nie mam pojęcia do czego się używa
zaba Użytkownik
Wysłany: 2010-03-07, 20:06
Wiem, że tylko środkowej nóżce zmienia się rezystancja, ale w takim potencjometrze logarytmicznym przy zbliżaniu, do której nóżki te zmiany są większe a przy której mniejsze.
Jak kręcisz w prawo to rezystancja zmienia się coraz szybciej. Co do czwartej nóżki, spotkałem się tylko z takim przypadkiem gdzie oprócz dwóch końców rezystora był wyprowadzony też odczep na środku (w połowie paska rezystywnego).
Wysłany: 2010-03-08, 19:29
c4r0 napisał/a:
Potencjometry logarytmiczne oznacza się literką B i wykorzystuje się do regulacji w sprzęcie audio regulacji poziomu głośności. Używa się takich dlatego, że ucho ma logarytmiczną charakterystykę czułości i aby słuchacz miał wrażenie że regulacja jest liniowa musi ona tak właściwie być logarytmiczna. Potencjometry wykładnicze (C) ... nie mam pojęcia do czego się używa
Coś mi się zdaję że ucho ludzkie ma wykładniczą charakterystykę i dlatego stosuje się poty logarytmiczne by efekt był liniowy .
Z tego co słyszałem do wykładniczych potencjometrów używa się do regulacji barwy dźwięku. Ale czy to prawda to nie wiem
Potencjometr wykładniczy to w przybliżeniu logarytmiczny odwrotnie podłączony.
W Polsce mamy potencjometry liniowe A, logarytmiczne B.
M.in. w Ameryce są logarytmiczne A, liniowe B i wykładnicze C.
Właśnie mam problem, bo w pewnej obudowie znalazłem pasujący potencjometr logarytmiczny (B) z wyłącznikiem w wersji mono, a chciałem regulować nim sygnał stereo.
Po kilku miesiącach znalazłem odpowiedni układ LAG665ft, który zawiera wzmacniacz o wzmocnieniu sterowanym napięciowo.
Niestety układ jest przystosowany do pracy z potencjometrem typu C. Odwrócenie końcówek nie ma sensu właśnie ze względu na wyłącznik.
_________________ Na warsztacie: Czy da się zmieścić płyte główną PC/AT/ATX do obudowy od VCR?
Trochę pracy własnej i może powstanie zmodyfikowana wersja ,,Old Time Player''
end Stały bywalec third eye
Wysłany: 2010-03-09, 08:32
Słuszna uwaga z tymi oznaczeniami A - Audio (zagraniczne), B - logarytmiczny (krajowe) bo już wiele razy się spotkałem z problemami z regulacją np. w przesterach czy wzmacniaczach, gdzie ludzie czytając taki amerykański schemat stosowali krajowe A - liniowe jako regulację głośności, bo na schemacie mieli A co w rzeczywistości u nas to B :)
zaba Użytkownik
Wysłany: 2010-03-09, 21:56
M@rek a nie możesz wymienić tego potencjometru na nowy, może znajdziesz gdzieś podwójny potencjometr z wyłącznikiem
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wiele mi to rozjaśniło, ale widzę, że wiele testów przede mną
Obudowa była kiedyś radiem Unitra R-124, ale gdy ją dostałem to elektronika nie nadawała się do naprawy (usmażona zbyt wysokim napięciem zasilania). Natomiast potencjometr jest zbyt nietypowy, żeby go zastąpić.
_________________ Na warsztacie: Czy da się zmieścić płyte główną PC/AT/ATX do obudowy od VCR?
Trochę pracy własnej i może powstanie zmodyfikowana wersja ,,Old Time Player''
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum