FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat «» Następny temat
potencjometry logarytmiczne i liniowe
Autor Wiadomość
zaba 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-07, 16:38   potencjometry logarytmiczne i liniowe

Moje pytanie jest dość banalne, no, ale

Mianowicie jak rozróżnić w fazie projektowej, jakiego rodzaju potencjometru zastosować??

Drugie pytanko to, jakie są oznaczenia potencjometrów??

A trzecie jak są ułożone nóżki w potencjometrze logarytmicznym, bo musi być nóżka, przy której rezystancja szybciej się zmienia i druga, przy której wolniej??

timo66 
Stały bywalec
...:::BLDC:::...

Wysłany: 2010-03-07, 16:50   

Witam

na początku się :smile:

potencjometry zawsze są takie same , no chyba że są z 4 odczepem , ale to nie ten przypadek. Potencjometr na skrajnych wyprowadzeniach ma znamionowa rezystancje , jedynie suwak [ środek] ma zmienna rezystancje i jak np. w liniowym rezystancja zmienia się liniowo na całej skali, to w logarytmicznym przykładowo po skręceniu powiedzmy o 80st rezystancja zmieniła się o 30% , to po już np. 100st. rezystancja wynosi 50% kolejne 10st więcej i mamy 80%. To cała filozofia potki typu A,B czy C są tak samo zbudowane , jedynie rozkład rezystancji jest inny .

c4r0 
[usunięty]

Wysłany: 2010-03-07, 17:25   

Trudno powiedzieć, czy autorowi tematu chodzi o "fazę projektową" w sensie mechanicznym czy o projekt ideowy układu. Ja jak to czytałem na początku pomyślałem o tym drugim. Potencjometry logarytmiczne oznacza się literką B i wykorzystuje się do regulacji w sprzęcie audio regulacji poziomu głośności. Używa się takich dlatego, że ucho ma logarytmiczną charakterystykę czułości i aby słuchacz miał wrażenie że regulacja jest liniowa musi ona tak właściwie być logarytmiczna. Potencjometry wykładnicze (C) ... nie mam pojęcia do czego się używa :P

zaba 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-07, 20:06   

Wiem, że tylko środkowej nóżce zmienia się rezystancja, ale w takim potencjometrze logarytmicznym przy zbliżaniu, do której nóżki te zmiany są większe a przy której mniejsze.

Co to za dziwoląg, który ma 4 nóżki??

c4r0 
[usunięty]

Wysłany: 2010-03-07, 22:43   

Jak kręcisz w prawo to rezystancja zmienia się coraz szybciej. Co do czwartej nóżki, spotkałem się tylko z takim przypadkiem gdzie oprócz dwóch końców rezystora był wyprowadzony też odczep na środku (w połowie paska rezystywnego).

lutownik 

Wysłany: 2010-03-08, 19:29   

c4r0 napisał/a:
Potencjometry logarytmiczne oznacza się literką B i wykorzystuje się do regulacji w sprzęcie audio regulacji poziomu głośności. Używa się takich dlatego, że ucho ma logarytmiczną charakterystykę czułości i aby słuchacz miał wrażenie że regulacja jest liniowa musi ona tak właściwie być logarytmiczna. Potencjometry wykładnicze (C) ... nie mam pojęcia do czego się używa :P

Coś mi się zdaję że ucho ludzkie ma wykładniczą charakterystykę i dlatego stosuje się poty logarytmiczne by efekt był liniowy :?: .

Z tego co słyszałem do wykładniczych potencjometrów używa się do regulacji barwy dźwięku. Ale czy to prawda to nie wiem :razz:

M@rek 
Stały bywalec
-_+

Wysłany: 2010-03-08, 19:43   

Potencjometr wykładniczy to w przybliżeniu logarytmiczny odwrotnie podłączony.
W Polsce mamy potencjometry liniowe A, logarytmiczne B.
M.in. w Ameryce są logarytmiczne A, liniowe B i wykładnicze C.

Właśnie mam problem, bo w pewnej obudowie znalazłem pasujący potencjometr logarytmiczny (B) z wyłącznikiem w wersji mono, a chciałem regulować nim sygnał stereo.
Po kilku miesiącach znalazłem odpowiedni układ LAG665ft, który zawiera wzmacniacz o wzmocnieniu sterowanym napięciowo.
Niestety układ jest przystosowany do pracy z potencjometrem typu C. Odwrócenie końcówek nie ma sensu właśnie ze względu na wyłącznik.

end 
Stały bywalec
third eye

Wysłany: 2010-03-09, 08:32   

Słuszna uwaga z tymi oznaczeniami A - Audio (zagraniczne), B - logarytmiczny (krajowe) bo już wiele razy się spotkałem z problemami z regulacją np. w przesterach czy wzmacniaczach, gdzie ludzie czytając taki amerykański schemat stosowali krajowe A - liniowe jako regulację głośności, bo na schemacie mieli A co w rzeczywistości u nas to B :)

zaba 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-09, 21:56   

M@rek a nie możesz wymienić tego potencjometru na nowy, może znajdziesz gdzieś podwójny potencjometr z wyłącznikiem

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wiele mi to rozjaśniło, ale widzę, że wiele testów przede mną

M@rek 
Stały bywalec
-_+

Wysłany: 2010-03-10, 17:15   

Znalezione w sieci: http://sound.westhost.com/project01.htm
Jak przerobić potencjometr linowy na mniej więcej logarytmiczny przy pomocy jednego rezystora.

Obudowa była kiedyś radiem Unitra R-124, ale gdy ją dostałem to elektronika nie nadawała się do naprawy (usmażona zbyt wysokim napięciem zasilania). Natomiast potencjometr jest zbyt nietypowy, żeby go zastąpić.

Odpowiedz do tematu