djkrzychu91 Nowy na forum
Wysłany: 2010-03-07, 13:48 Prostownik z dodatkami pytania
Witam musze zbudować prostownik z zabezpieczeniem przeciw przeładowaniu i odłączaniu go w jakims czasie i właczaniu czy tak sie da??? Buduje brame warsztatowa i potrzebuje mniec zasilanie z akumulatora do tego silnika podnoszenia bramy silnik okolo 53A bedzie brał wiec akumulator wystarczy i prostownik i zasilanie awaryjne z agregatu Czy jakies pomysly schematy czy cos??
Wysłany: 2010-03-07, 14:07
Kolego, jak kolega pisze post to proszę go trochę przemyśleć i napisać go bardziej klarownie, bo tak kolega napisał że sam za bardzo nie wiem o co chodzi koledze.
Pod pojęciem prostownika ma kolega na myśli ładowarkę do akumulatora czy układ prostowniczy??
Silnik kolega ma zarąbisty. 53A*12V=636W. Trochę to podejrzane że są takie mocne silniki na 12V.
A brama warsztatowa to jaka to?? Taka brama z żelaza która się przesuwa na bok, czy takie drzwi w budynku które lecą do góry a potem na dół
djkrzychu91 Nowy na forum
Wysłany: 2010-03-07, 14:37
Zaczynaja od tego to najpierw zaczne od silnika oto silnik tej wyciagarki http://allegro.pl/item925...00lbs_fvat.html
potem jesli chodzi o ten prostownik to tak zeby szło naładoac nim akumulator jesli sie wyładowuje i sam sie potem właczy. Jesli chodzi o brame to zwykla segmentowa podnoszona do góry segmenty wykonane z profili kwadratowych i obite blacha pozdrawiam Krzysiek
Wysłany: 2010-03-08, 09:59
Witam
Ja wykonałem prostownik z →tegotematu , pierwszy post. Przeczytaj najlepiej cały temat, bo jest tam błąd [dioda led odwrotnie i coś jeszcze było]. Prostownik pracuje "automatycznie" określasz potencjometrem napięcie wyłączenia i z powodzenie może pracować jako zasilacz buforowy. Proponował bym zastosować dość znaczny tyrystor , tak by przy załączeniu silnika , a nieodłączeniu prostownika wytrzymał znaczny prąd. Ja dałem tylko 8A. Tyrystor się spalił , usmażył 100W toroida i trochę plastikową obudowę stopił - winne było po częsci 5lat stare akku. . Następną wersje zrobiłem w obudowie aluminiowej dałem trafo EI 250W, do tego wentylator sprzężony z termistorem włożonym w uzwojenie trafa. Jako że miałem w rupieciach MCC44-12IO1B [1200V/80A] , to też znalazł się w prostowaniu. Od tego czasu jak auto stoi w garażu to włączam prostownik i robię dobrze akku . Wygodne jest to o tyle że wtyczka jest do zapalniczki i próg wyłączania na 14V , jak napięcie spadnie do 13 prostownik znów się włącza i tak w koło .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum