FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RcTomek
2010-02-20, 21:50
Grzałka do trawienia?
Autor Wiadomość
lutownik 

Wysłany: 2010-02-28, 11:57   

Na pewnych serwisach aukcyjnych można kupić na pewno taniej niż to zmontować.

http://www.allegro.pl/ite..._rtsz_3_2a.html
30zł

http://www.allegro.pl/ite..._rtsz_3_11.html
25zł

http://www.allegro.pl/ite...laczem_lcd.html
z wyświetlaczem LCD za 40zł

gotowiec
http://www.allegro.pl/ite...tury_carel.html
33zł

Sam widzisz ile tego można znaleźć w internecie. Wystarczy użyć tylko pcji szukaj na pewnych stronach :wink:

arek1996 
Nowy na forum

Wysłany: 2010-02-28, 12:09   

A te pierwsze to są proste może ktoś ma jakiś schemat :?:

kayron 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-28, 20:05   

Ciekawe czy te konstrukcje z Alegrosika działają ?? Bo jakoś mało elementów na nich. No teksty.
Cytat:
Elementem wykonawczym jest tranzystor MOSFET

Tylko że na płytce nigdzie go nie widać ??

tom5555 
Nowy na forum

Wysłany: 2010-02-28, 20:37   

Przypuszczam, że są zrobione na SMD, a przewlekane są tylko elektrolit, diody, przekaźnik i złącza. MOSFET też może być w SMD.

lutownik 

Wysłany: 2010-02-28, 21:07   

kayron napisał/a:
Ciekawe czy te konstrukcje z Alegrosika działają ?? Bo jakoś mało elementów na nich. No teksty.
Cytat:
Elementem wykonawczym jest tranzystor MOSFET

Tylko że na płytce nigdzie go nie widać ??

Z tego co mogę wywnioskować po liczbie komentarzy i stosunku liczby komentarzy pozytywnych i negatywnych to widać że to działa i to całkiem nieźle.

W sumie to ciekaw jestem w której instrukcji kolega kayron przeczytał o tym mosfecie?? Według mnie, nawet jeśli on tam jest to z niego raczej nie jest element wykonawczy, tylko elementem wykonawczym jest przekaźnik, bo to on załącza lub odłącza prąd od czegoś tam.

tom5555 
Nowy na forum

Wysłany: 2010-02-28, 23:09   

Cytat:
W sumie to ciekaw jestem w której instrukcji kolega kayron przeczytał o tym mosfecie??

Drugi link od góry. W opisie aukcji jest dokładnie napisane, że tranzystor mosfet może sterować odbiornikiem zasilanym napięciem stałym nie większym od napięcia zasilającego termostat.

kayron 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-01, 07:01   

No cóż mnie się ostał w domu sterownik EASY 822 (najbardziej wypasiona wersja jaką obecnie oferuje Moeller) który ma 2 PIDy na pokładzie, przetworniki A/C - C/A, i 2 PWMy, LAN, CAN itp. Chyba go sobie wykorzystam, bo wątpię ze uda mi się sprzedać urządzenie za 700zł.
Co do tego MOSFETa to pewnie trzeba sobie go podłączyć na zewnątrz układu, dla tego nie ma go na płytce.

lutownik 

Wysłany: 2010-03-01, 18:31   

kayron napisał/a:
No cóż mnie się ostał w domu sterownik EASY 822 (najbardziej wypasiona wersja jaką obecnie oferuje Moeller) który ma 2 PIDy na pokładzie, przetworniki A/C - C/A, i 2 PWMy, LAN, CAN itp. Chyba go sobie wykorzystam, bo wątpię ze uda mi się sprzedać urządzenie za 700zł.

nie szkoda koledze czegoś tak wypasionego zaprzęgać do takiej drobnostki??

aktus 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-02, 00:10   

Czemu? Zadajesz temperaturę i już o nic się nie martwisz. LAN można by wykorzystać do komunikacji z kompem.

lutownik 

Wysłany: 2010-03-02, 23:30   

aktus napisał/a:
Czemu? Zadajesz temperaturę i już o nic się nie martwisz. LAN można by wykorzystać do komunikacji z kompem.

Mi nie chodzi o to dlaczego kolega zakłada termostat do wytrawiarki tylko dlaczego taki wypasiony??

Komunikacja LAN pomiędzy wytrawiarką a komputerem?? Jak dla mnie to taki trochę przerost formy nad treścią jak to mówi nasza polonistka :smile:

Co do sterownika dla wytrawiarki to przypadkiem znalazłem odpowiedni, jest zarazem tani jak i gotowy do pracy :)

http://allegro.pl/item937...atury_rt_2.html

kayron 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-06, 21:54   

Lutownik trochę szkoda, bo można na tym całą maszynę zbudować, np. wtryskarką do tworzyw sztucznych. Ale się zastanawiam czy brykieciarki sobie nie zrobić, pompę hydrauliczną w domu mam tylko jaki siłownik i elektrozawory zdobyć.

lutownik 

Wysłany: 2010-03-07, 13:19   

Elektrozawory to można by wydobyć z pralki, a jak chce kolega mocniejsze to z jakiejś maszyny wyciągnąć, ewentualnie wziąść normalny zawór i dokleić jakoś do tego jakieś serwo. Co do siłownika to słyszałem że można tanio zdobyć takie siłowniki od przyczep rolniczych, tam ten siłownik musi dźwigać około 4 tony(jak nie więcej), więc powinien się nadawać :wink:

kayron 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-07, 14:12   

He.. ale to nie mogą być takie zawory. Te do hydrauliki maszyn muszą wytrzymywać ciśnienie w granicach 2 do nawet 100MPa, węże są specjalnie zbrojone stalowymi siatkami i oplotem. Takie zawory są dosyć masywne, sama cewka sterująca ma wymiary ok 100 x 50mm (długość x średnica), a są przeważnie 2 po przeciwległych stronach.

lutownik 

Wysłany: 2010-03-07, 16:22   

A zawory od jakiegoś tira by nie były??? Tam w sumie są poduszki sterowane elektrycznie :wink: A zawsze można sprawdzić czy wujek Google nie ma jakichś na stanie :mrgreen:

Kuna
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-12, 16:21   

A może tak: Zrobić by kuweta wytrawiarki, znajdowała się w większej kuwecie. W tej kuwecie była by zwykła woda, która mogła by być ogrzewana zwykłą metalową grzałką.

Odpowiedz do tematu