FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawka chłodząca pod laptopa
Autor Wiadomość
gravelet
Nowy na forum

Wysłany: 2010-03-04, 15:58   Podstawka chłodząca pod laptopa

Witam

Mój laptop się strasznie grzeje i co chwilę wentylator z płyty głównej wchodzi na pełne obroty. Strasznie mnie to denerwuje. Laptop jest dość stary i system chłodzenia jest fatalnie rozwiązany. Ciepło z procka idzie przez metalową płytkę na radiator znajdujący się obok i tam jest wentylator który powoduje cyrkulację powietrza lecz nie dmucha wprost na radiator. Śmieszne rozwiązanie.

Chcę zrobić podstawkę chłodzącą pod lapa z jednym wentylatorem aby dmuchał na procka i ładnie chłodził. Te z allegro mi nie pasują ponieważ mają źle rozstawione wiatraki no i chciałbym mieć satysfakcję z zrobienia czegoś samemu.

Elementy metalowe nie stanowią problemu ponieważ mam dostęp do sterowanej numerycznie wykrawarki Amada.

Wiem że napięcie na usb wynosi 5V, zastanawiam się na doborem wentylatora i pomyślałem o takim.

http://www.allegro.pl/item936046340.html

Co myślicie? Proszę o jakieś rady i sugestie. W elektronice jestem świeżak

timo66 
Stały bywalec
...:::BLDC:::...

Wysłany: 2010-03-04, 16:31   

Witam
Jeśli chodzi o podstawkę chłodzącą to tylko tego typu:
:arrow: 1 :arrow: 2 , chodzi o to że wentylator ustawisz tam gdzie potrzebujesz. Jeśli chcesz zrobić sam to musisz szukać wiatraków nisko profilowych i przede wszystkim cichych. Głośność na poziomie 40dB to bardzo dużo , najlepiej w okolicach 25dB tego prawie już nie słychać, wydajność jest mała - ale też nie potrzeba dużej wydajności do takiego zastosowania. Sam kiedyś zrobiłem podstawkę z arkusza aluminiowego 4mm, wysokość podstawi 4cm. Już kupiłem 12cm wentylator firmy SUNON [głośność na poziomie 27dB] i potem się okazało że wentylator nie "dmucha" , okazało się że wentylator jest za nisko podłoża i nie nabiera powietrza. Rozwiązałem to kontrując wiatrak turbinowy ze zwykłego wiatraka .

gravelet
Nowy na forum

Wysłany: 2010-03-04, 16:41   

Taki do 0.2A wystarczy w zupełności aby nie wypalić płyty?

Pomyślałem też o możliwości zastosowania transformatora dzwonkowego 12V i większej ilości bądź mocniejszych wiatraków.

timo66 
Stały bywalec
...:::BLDC:::...

Wysłany: 2010-03-04, 18:01   

Wydajność USB to jest 500mA , typowe wiatraki komputerowe pobierają koło 100mA , te stare 200-250mA , więc w zupełności wystarczy. W brew pozorom 1 wiatrak to tak dużo, tym bardziej jak będzie centralnie ułożony to powietrze będzie się rozchodzić na boki i cały spód będzie chłodzony.

jakubzz 
Nowy na forum

Wysłany: 2010-03-04, 20:43   

Witam,
Ja mam inną propozycję. Skoro, jak napisałeś, laptop jest dość stary to proponuję najpierw wyczyścić wentylator i radiator z kurzu. Żeberka w radiatorach w laptopach często są gęsto ułożone i po 1-2 latach radiator może już być mocno zapchany co utrudnia przepływ powietrza i chłodzenie.

gravelet
Nowy na forum

Wysłany: 2010-03-04, 23:54   

jakubzz od czyszczenia zacząłem już dawno :-) zawsze dbam o elektronikę

Odpowiedz do tematu