Gdzie zaopatrujecie się w przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe?
Mi na allegro w przyzwoitej cenie udało się znaleźć jeden typ przekładnika prądowego na dość duży prąd 10A (ja szukam czegoś ok. 2A). Wynika z tego, że przekładniki nie są wystarczająco popularnymi elementami by znaleźć się w ofertach sklepów elektronicznych po przyzwoitych cenach. Stąd moje pytanie - czy i gdzie robicie zakupy tego rodzaju?
Dla jasności szukam przekładników do pomiarów prądów ok 2A i napięć 230V AC.
Wysłany: 2010-02-07, 14:46
Witam
Przekładniki na 230V to jedynie chyba na przewód, takie jak tu . Co do alegro to jestem sceptyczny do części elektronicznych tam kupowanych. fakt że można tam dostać tanio i dobrej jakości, ale częściej może być wręcz odwrotnie.
Witam
Przekładniki na 230V to jedynie chyba na przewód, takie jak tu . Co do alegro to jestem sceptyczny do części elektronicznych tam kupowanych. fakt że można tam dostać tanio i dobrej jakości, ale częściej może być wręcz odwrotnie.
Dla ścisłości - chcę je wykorzystać do pomiarów napięcia i prądu na obciążeniach sieci 230V za pomocą uP - podobnie jak ktoś zrobił tu:
http://www.portalnaukowy....iernik_mocy.htm
Cóż, taki przekładnik, zwłaszcza jeśli ma pracować wyłącznie przy 50Hz, można bardzo łatwo po prostu zrobić, bo to jest nic innego jak transformator. Przy napięciowym nie widzę problemu w użyciu normalnego trafka 2W dającego na uzwojeniu wtórnym jakieś niskie napięcie i potem dokalibrowanie go dzielnikiem rezystorowym. Prądowy też można zrobić chociażby przeplatając przewód przez rdzeń trafa toroidalnego, a dalej dokalibrowując w podobny sposób jak wcześniej. No chyba że to ma być urządzenie produkowane seryjnie i te przekładniki mają po prostu być gdzieś do kupienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum