Wysłany: 2008-06-29, 18:14 Przepływomierz do oleju napędowego
Witam wszystkich
Musze wykonać układ elektroniczny mierzący spalanie oleju napędowego w ciągniku. Jak myślicie jaki zastosować układ do pomiaru przepływu? Wyliczenia średniego spalania da sie zrobic w procesorze uśredniajac przepływ ale jaki czujnik zastosować?
Najtańszy przepływomierz jaki znalazłem jest za około 60zł, niestety jest przeznaczony do pomiaru przepływu wody. Można spróbować mierzyć przepływ oleju ... Co do konkretnego przepływomierza do oleju to muszę poszukać w pracy od kogo je kupujemy (używamy ich w małych silnikach odrzutowych)
Aha, jeśli chcesz zrobić taki przepływomierz to zbuduj coś jak mała turbina, kawałek rurki, w środku wiatraczek z metalu i mierz ilość impulsów na pełny obrót. Cała elektronika oczywiście na zewnątrz rurki.
slawek55 Użytkownik
Wysłany: 2008-06-30, 11:46
A czy może to służyć do benzyny? Ja od jakiegos czasu poszukuję cos czymś mogę mierzyć przepływ benzyny. Widziałem takie przepływomierze w TME, ale tam piszą że nadaja sie do wody lub alkoholu i nie wiem czy mogę to zastosować?
Pomiary przepływu cieczy to bardzo trudne zagadnienia zwłaszcza, gdy mają być dokładne i zmieniają się dynamicznie w czasie.
Wiatraczek odpada, bo jego bezwładność będzie powodowała błędy przy zmianie prędkości.
Przepływ powietrza i rzadkich cieczy mierzy się przy pomocy czegoś w rodzaju rurki pitota a dokładnie podciśnienia wywoływanego przez przepływ.
jeśli masz zamiar wykorzystać gotowy przepływomierz to musisz kupić taki do ropy bo przy tego typu pomiarach niezwykle ważna jest lepkość mierzonego płynu.
W samochodach stosuje się inne rozwiązanie:
Jeśli masz silnik na wtryskach (jeśli to nowy traktor to tak jest) możesz je wykorzystać.
Pompa paliwa ma za zadanie utrzymywać stałe ciśnienie w przewodach doprowadzających paliwo do wtryskiwacza.
Wtryskiwacz to elektrozawór otwierający się na określony czas. Można napisać program na mikrokontroler, który będzie liczył czas, przez jaki otwarty jest elektrozawór.
Jeśli ciśnienie jest stałe to da się na tej podstawie policzyć spalanie.
_________________ "Nie istnieje żaden powód, aby ktoś normalny chciał mieć w domu komputer." Prezes Digital Equipment, 1977 rok
Hmm tak mi się skojarzyło, ale skoro tylko do przewodzących, to odpada.
Z tego co pamiętam ze szkoły, do oleju stosowało się przepływomierze dozujące albo wiatraczkowe.
Literatura:
"Elementy, urządzenia i układy automatyki" autor: Jerzy Kostro, str. 82-83
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum